Placel House Kitchen Renovation Ottawa




"With your experience and ideas, you were able to suggest improvements that made the kitchen work from both a functional and aesthetic standpoint. We went from a cool, poorly designed, divided kitchen and dining room into a practical, informal and beautiful room and we couldn't be happier with the results. Your attention to detail helped make every element fit with the architecture of the home. Your suggestions for lighting, doors and even paint colors have contributed to the "Touch of Craftsman" you understood we were looking for. We continually receive complements on our transformed space, and the kitchen has become a pleasure for cooking, cleanup and family gatherings."

Trish & Chris

A Touch Of The Craftsman


This 4 year-old home felt closed, cold and confined. Removing the wall between the kitchen and dining room as well as enlarging the living room opening, has transformed this space, creating a sense of airiness and unity. Back forgiving wood replaced the slate floors. The original cabinets were incorporated into a large and luxurious island. A new pantry door with acid-etched glass provides indirect lighting. Lightweight, cultured stone covers the small, old fireplace creating an impressive floor to-ceiling-structure.


Removing a surplus walk-in-closet helps create an entrance to the children’s bathroom through a new hallway, as well as a new laundry room. Light now shines through the new acid-etched glass door of the bathroom, brightening the hall. Great emphasis was placed on the choice of colours for materials and finishes. Warm, muted colours found in nature were selected. Applying the thoughtful, encompassing philosophy of the Arts and Crafts movement helps imbue this home with a touch of the old craftsman style.

This project involved the re use of the existing cabinetry in a different layout, energy saving dimmers and the removal of a wall to increase natural day lighting.


related


Placel gathering room      
Book Appointment
>
Ask Paul
>