Belvedere House Bathroom Renovation Ottawa




A Touch of Glass


To begin, the third floor bathroom door shifts from the hallway into the master bedroom. This fundamental change of the space allows the room to blossom with the addition of a luxurious 40”x40” shower. The unique style of claw foot tub is enhance and refreshed with an ice grey paint to match the art deco tile that defines the walls.



With the newly defined space comes redefinition of light. A solar tube illuminates the shower area of the master bedroom ensuite, promoting daylight and reducing the need for electrical light. This unique Sun tube has internal lights for nighttime and a fan to vent the shower moisture. Integrated into the side of the glass shower door is a robe hook and a loop to store your razor. Completing the shower are triangular glass shelves, supplying room for storage, plus a place to rest one’s foot while shaving.

Art deco light fixtures compliment the mirror with symmetry while the medicine cabinet enhances functionality with internal outlets for shavers and toothbrushes as well as a defogging heated mirror. The lower edge of the mirrored door has an integrated LED nightlight to ensure smooth nocturnal navigation while an interior light from the linen closet glows through the frosted glass door, making the shower area even more inviting. The heated towel rack and heated floor bring the warmth to match the welcome given to the eyes through this design.

The existing closet expands and incorporates three Japanese style shoji sliding doors. Yet the greatest storage surprise was found space under the slope roof, large enough for a walk-in closet. More green friendly Sun tubes brighten the space while saving energy costs. Further along the green building concept, existing door hardware and a car grill-like heat register were harvested and renewed with chrome plating.

This project contains an energy saving Solar Tube skylights with integrated fans and night time lights.


This second bathroom to the same house is where the Owner wanted to save as much of the existing tile as possible. The old white tiles, just in the tub area, were removed where they were severely cracked, all the while saving whole pieces where we could for repairs elsewhere in the room. A careful search yielded a white Harlequin tile that matched the existing tile marvelously. We also created a new tile niche over the tub area and added another sun tube with an internal light and fan kit.



Stylish glass shelves and the frosted door panel has given this space a Spa-like feel for that true touch of Glass.

This project contain an recycled existing claw foot tub, energy saving Solar tube and a re-plated cast iron heat grill & door hardware.

related


Belvedere House Closet
Book Appointment
>
Ask Paul
>